RSS

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΑΙΩΝΑΣ


MARIOS SALOUPIS
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Το μνημιώδες έργο του Ken Follet, η τριλογία ΑΙΩΝΑΣ (Η Πτώση των Γιγάντων, Ο Χειμώνας του Κόσμου και η Πύλη της Αιωνιότητας), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell ακολουθεί την πάγια τακτική του όπως σε όλα τα έργα του, τη σύζευξη Ιστορίας και μυθοπλασίας.

Στην τριλογία, ξεδιπλώνεται με μαεστρία μια ολόκληρη εποχή και σπουδαίες στιγμές της Ιστορίας του 20ου αιώνα, δημιουργώντας μεγαλοπρεπείς πίνακες. Αναπαριστά δεξιοτεχνικά, τα ήθη μιας κοινωνίας, πολιτικά παρασκήνια, πεδία μαχών, μια συνοπτική παρουσία της ιστορίας του αιώνα που μας πέρασε. Απλά παρακολουθείς ως αναγνώστης ''από τα μέσα'' την ψυχοσύνθεση, τις αμφιβολίες, τα ρίσκα μεγάλων ή και μικρών ανθρώπων που διαμόρφωσαν την ιστορία και την πορεία του κόσμου. Είσαι στην πλατεία για παράδειγμα και βιώνεις τον παλμό του κοινού και την φορτισμένη ατμόσφαιρα όταν ακούς τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να ομιλεί. Συνταξιδεύεις με το Πούλμαν της Ελευθερίας των Νέγρων προκριμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Είσαι δίπλα στον Κένεντι ή στον Χρουτσόφ όταν διαχειρίζονται την κρίση της Κούβας. Στέκεσαι μέσα στο Οβάλ Γραφείο και παρακολουθείς τον Γουίλντροου Γουίντσον όταν σχεδίαζε την Κοινωνία των Εθνών και γίνεσαι μάρτυρας των προβλημάτων και των συγκρούσεων που αντιμετώπισε. Είσαι στη σκέψη του Λένιν όταν ξέσπασε η Οχτωβριανή Επανάσταση. Βιώνεις μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών τους Παγκοσμίους Πολέμους, την άνοδο του Γ’ Ράιχ, τον Ισπανικό Εμφύλιο, τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, την απαρχή του Ψυχρού Πολέμου. Αναφέρω μόλις λίγα ενδεικτικά παραδείγματα. Η τριλογία βρίθει.
Τολμώ να πω ότι η τριλογία αυτή επιρρέασε σε έναν βαθμό την ματιά που βλέπω τα γεγονότα της ιστορίας του Αιώνα που μας πέρασε και την πολιτική μου σκέψη. Δέθηκα πολύ μαζί της και με τους ήρωες. Ακόμη κ σήμερα βλέπω την επιρροή που έχουν ορισμένοι χαρακτήρες και στις δικές μου πολιτικές και κοινωνικές επιλογές. Αυτό το βιβλίο με τον έναν η τον άλλο τρόπο σε πολιτικοποιεί χωρίς να είναι φανατικό υπέρ της μιας η της άλλης επιλογής και άποψης. Στο έργο αυτό δεν υπάρχει «καλός» και «κακός» λαός. Απλά σου παρουσιάζονται οι νοοτροπίες και οι αντιλήψεις που επικρατούσαν τότε και που οδήγησαν σε κάποιες επιλογές κομβικής σημασίας για την ανθρωπότητα καθώς και οι αγώνες που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να αλλάξουν κάποιες από αυτές
Πρόκειται για ένα έπος που δε θα σε κάνει να βαρεθείς ούτε στιγμή καθώς η αφήγηση είναι ζωντανή, ζωηρή, γεμάτο ανατροπές και ρέει φυσικά.
Λίγα Λόγια για τον Κεν Φολλετ (από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Bell)
«Ο Κεν Φόλετ γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Σπούδασε φιλοσοφία στο Λονδίνο και εργάστηκε ως ρεπόρτερ, πριν ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή. Από το 1978, οπότε καταξιώθηκε με το Μάτι της Βελόνας, έχει γράψει είκοσι δύο μυθιστορήματα, οι πωλήσεις των οποίων ξεπερνούν συνολικά τα εκατόν τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει γράψει επίσης παιδικά βιβλία και σενάρια.
Το 1989 εξέδωσε τους Στυλοβάτες της Γης, το μυθιστόρημα που αποτέλεσε ορόσημο στην καριέρα του. Το βιβλίο έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ και είναι κατά γενική ομολογία το δημοφιλέστερο έργο του, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα είκοσι έξι εκατομμύρια αντίτυπα. Δεκαοχτώ χρόνια μετά ακολούθησε η συνέχειά του, το Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος. Σε μια on-line ψηφοφορία που διεξήγαγαν οι Τάιμς του Λονδίνου τον Οκτώβριο του 2009 για τα 60 πιο δημοφιλή μυθιστορήματα των 60 τελευταίων ετών, οι Στυλοβάτες της Γης κατέκτησαν τη 2η θέση, μετά το Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια, ενώ το Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος την 23η.»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου