RSS

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Το είδα σ’ ένα πάγκο πανηγυριού και το πήρα (2,5€) έχοντας ακούσει για την ταινία! Έτσι διάβασα το βιβλίο και αμέσως μετά είδα την ταινία!
Θα ξεκινήσω από το περιεχόμενο του βιβλίου, την ιστορία που κρύβεται πίσω από τα μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ!!

Τα είχα ακούσει από γνωστούς μου, κάποια, πολύ λίγα, τα είχα δει παλιότερα και μόνος μου, αλλά ο τρόπος που τα γράφει ο Σέλμπυ ξεπερνά ότι είχα δει και ακούσει! Άνθρωποι που χάνονται σε μια πλάνη που δημιούργησαν οι ίδιοι. Ναι, ψυχοπλακώνεσαι όταν το διαβάζεις και κουνάς το κεφάλι, πότε με κατανόηση, πότε σε άρνηση γι’ αυτό που συμβαίνει στους ήρωες και πότε από σαρκασμό για την χωρίς επιστροφή πορεία τους! Αντιλαμβάνεσαι, μα αδυνατείς να πιστέψεις όσα συμβαίνουν στους πρωταγωνιστές. Δεν είναι τυχαία γεγονότα. Είναι αυτά που όλοι ξέρουμε ότι γίνονται, όμως ο συγγραφέας τα γράφει τόσο ρεαλιστικά, ίσως και σκληρά, που πραγματικά νευριάζεις που δεν μπορεί να γίνει κάτι για να αλλάξει η ροή των γεγονότων προς κάτι καλύτερο, παρ’ όλο που γνωρίζεις την κατάληξη.
Δεν είναι η γλώσσα το ισχυρό του σημείο, άλλωστε η μετάφραση είχε σκοπό να απεικονίσει έναν κόσμο χαμηλού επιπέδου για να βάλει τον αναγνώστη στο κλίμα και σωστά έπραξε. Ο λόγος είναι τέτοιος ώστε να γίνεσαι μέρος της ιστορίας και να βλέπεις την ιστορία εξωτερικά μεν, νιώθοντας τους πρωταγωνιστές δε!
Αυτό που με πείραξε, σε σημείο που να δυσκολεύει την ανάγνωση, ήταν η διαμόρφωση του κειμένου. 319 πυκνογραμμένες σελίδες, χωρίς χωριστούς διαλόγους, με την παραγραφοποίηση μάλλον ξεχασμένη!
Ωστόσο, δεν αλλοιώνεται η συνολική εικόνα του βιβλίου το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα! Ο μόνος λόγος που βάζω 4/5 είναι η ανύπαρκτη διαμόρφωση του κειμένου.
Για την ταινία... θα πω ότι έχει περικόψει κάποια πράγματα, αλλά έχω δει κι άλλες που καταπιάνονται με την υπόθεση και δεν με συγκλόνισε περισσότερο η συγκεκριμένη, παρά το ότι αξίζει τον κόπο να τη δει κανείς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου