RSS

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ

ELSA PAZOLIDOU
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Η έφηβη Περσεφόνη, ύστερα από μια στιγμή ένωσης με τον Αντόνιο, τον γιο του αριστοκράτη αφεντικού της οικογένειας της, διώχνεται από τους γονείς της. Από την Αμερική όπου ζουν, καταλήγει να φιλοξενείται από τη νονά της Ιωάννα, στη Γερμανία.

Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος κάνει την εμφάνιση του και η Ευρώπη βάλλεται πρώτη από τον Ναζισμό. Μαζί με τη νονά της φυγαδεύονται και βρίσκονται στη Μανίλα, στις Φιλιππίνες.
Οι συνέπειες βαριές. Χάνεται με την οικογένεια της και φυσικά ο αγαπημένος της χάνει εξ' ολοκλήρου τα ίχνη της.
Σ αυτό το βιβλίο η συγγραφέας περιγράφει το πρόσωπο του πολέμου με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Στις Φιλιππίνες, η Ιαπωνία αφανίζει σχεδόν ολόκληρο το νησί!Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης γεμάτα, όπως γνωρίζουμε ήδη, από χιλιάδες ψυχές που έχασαν τη ζωή τους άδικα λόγω της καταγωγής τους. Σκληρές περιγραφές όμως αληθινές!
Μέσα σ αυτά τα ιστορικά γεγονότα περιγράφεται η ζωή της περιπλανόμενης ηρωίδας, οι κακουχίες που τη συνόδευαν, η αγωνία της για τους αγαπημένους της, η ίδια η αρπαγή της ζωής της!
Βγαίνουν στην επιφάνεια τα συναισθήματα που νιώθει παρ' όλη την προσπάθεια της να τα κρύψει.
Η νοοτροπία των ανθρώπων να καταδικάσουν με μεγάλη ευκολία τον έρωτα ανάμεσα σε δύο νέους ανθρώπους, ο πόλεμος, ο κυρίαρχος αυτός παίκτης στις ζωές όλων των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα, η αιχμαλωσία και ο θάνατος είναι μερικά από τα θέματα που συνθέτουν αυτήν την ιστορία.
Η ηρωίδα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να επιβιώσει μέσα από όλα αυτά τα χαλάσματα, η ψυχολογία της πολλές φορές την εγκαταλείπει, όχι άδικα, δείχνοντάς της το πραγματικό πρόσωπο της εποχής.
Μέσα στο πέρασμα των χρόνων μάχεται εναντίων πολλών προβλημάτων που έρχονται στο διάβα της. Η ελπίδα όμως εμφανίζεται και καταφέρνει να της δείξει ότι υπάρχει ζωή στο μέλλον της, αρκεί να το θελήσει.
Προκειται για ένα βιβλίο με αρκετά ιστορικά στοιχεία, κοινωνικούς προβληματισμούς και φαινόμενα που ακομη και σήμερα είναι υπαρκτά.
Σε ορισμένα σημεία θεωρώ ότι υπάρχει άσκοπη φλυαρία δίχως να υπάρχει λόγος κι αυτό γιατί οι διάλογοι είναι από λίγοι έως ανύπαρκτοι. Όσοι τους αγαπούν μ αυτό το βιβλίο δε θα μείνουν ικανοποιημένοι.θα μπορούσα να τους χαρακτηρίσω αφηγηματικούς τους διαλόγους της συγγραφέως.
Σε γενικές γραμμές ένα αρκετά σκληρό βιβλίο, με αρκετές διακυμάνσεις στην αφήγηση του.
Για τους λάτρεις του είδους ιδανικό!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου