RSS

Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

ΑΜΝΗΣΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑΙΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Μυστηρίου
ΕΤΟΣ: 2014
ΧΩΡΑ: ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 92
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.

Σκηνοθεσία: Ρόουεν Τζόφε
Πρωταγωνιστούν: Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φερθ, Μαρκ Στρονγκ

Δεύτερη συνεργασία ανάμεσα στη Νικόλ Κίντμαν και τον Κόλιν Φερθ, μετά το Railway Man- θα υπάρξει και τρίτη, με το Genius. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν βρει, ούτε τα πατήματα τους, ούτε πάτημα για κάτι ουσιαστικό και δημιουργικό. Η Αμνησία είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με το κουρασμένο δραματουργικό τέχνασμα της απώλειας μνήμης, με σκοπό να ξεδιπλωθεί ένα τραυματικό παρελθόν και να αποκαλυφθεί μια διαστροφή, ή μια απάτη, ή ένα ψέμα. Στο φιλμ, η Κίντμαν ξυπνάει κάθε πρωί και δεν θυμάται τίποτε. Με την υπομονή του συζύγου της (ατσαλάκωτος ο Φερθ), κι ενός γιατρού (ο Μαρκ Στρονγκ, εκτός κλίματος, χωρίς να φταίει ο ίδιος), που της τηλεφωνεί αφού ο σύζυγος έχει φύγει να πάει στο σχολείο όπου διδάσκει χημεία (θα πρέπει να είναι ο καλύτερα αμειβόμενος καθηγητής, αφού μένει σε καταπληκτικό σπίτι, οδηγεί ακριβό αυτοκίνητο, και φεύγει από το σπίτι ντυμένος στην πένα), και περνάει να την πάρει για να κάνουν τις συνεδρίες τους, η Κίντμαν ανακαλεί στιγμές που τη συγχύζουν αλλά ξεκαθαρίζουν με αργό τρόπο, πώς έχασε τη μνήμη της, και τι απέγινε με το παιδί της που, όπως μαθαίνει μέρα με τη μέρα, δεν βρίσκεται πια στη ζωή.


Ο θεατής βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στην θολούρα των αναμνήσεων και την πραγματική θέση που έχουν οι δυο άνδρες στη ζωή της Κριστίν/Κίντμαν: συγκρατεί αυτά που της λένε γιατί δεν έχει πλήρη πρόσβαση στα γεγονότα, αλλά, της λένε όντως την αλήθεια; Ο σκηνοθέτης Ρόουαν Τζοφέ (γιός του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα για την Αποστολή, Ρόλαντ Τζοφέ) διασκευάζει ένα best seller με συγκινητική προσήλωση σε ένα περιεχόμενο που αδικεί, όχι μόνο τους πρωταγωνιστές που καλούνται να υπερασπιστούν καταστάσεις τραβηγμένες πολύ μακριά από την έννοια της λογικής, αλλά και τον θεατή του είδους, που σαφώς περιμένει χιτσκοκικές υπόνοιες ψυχολογικών συγκρούσεων και αναπάντεχες ανατροπές, και έρχεται αντιμέτωπος με ένα μυστικό και την άτσαλη κλιμάκωση του. Άτσαλη, καθώς συμβαίνει σε πείσμα της αληθοφάνειας και εκθέτει ως χάρτινους αμφότερους τους ανδρικούς χαρακτήρες.


Ο συνδυασμός του αμνησιακού ήρωα και οι ψεύτικες πληροφορίες για το παρελθόν είναι παραδοσιακά ακαταμάχητος, από τα τουρκικά μελό ως το Memento, αλλά τελικά χρειάζεται ένας Κρίστοφερ Νόλαν για να προσδώσει αγωνία και την αίσθηση του επείγοντος σε ένα κινηματογραφικό gimmick με βεβαρυμένο παρελθόν και σεναριακές υπεραπλουστεύσεις.


Το βιβλίο:

Κάθε πρωί, η Κριστίν ξυπνάει σε μια άγνωστη κρεβατοκάμαρα, δίπλα σ’ έναν άγνωστο άντρα. Στον καθρέφτη του μπάνιου βλέπει το πρόσωπο μιας μεσήλικης γυναίκας την οποία δεν αναγνωρίζει. Και κάθε πρωί, ο σύζυγός της της εξηγεί υπομονετικά ότι είναι ο Μπεν, ο άντρας της, ότι εκείνη είναι σαράντα εφτά χρόνων και πως ένα ατύχημα πριν από πολύ καιρό τής προκάλεσε μια περίεργη διαταραχή μνήμης.

Αντί για αναμνήσεις, η Κριστίν έχει κάποιες φωτογραφίες, έναν πίνακα σημειώσεων στην κουζίνα κι ένα ημερολόγιο κρυμμένο σε μια ντουλάπα. Γνωρίζει την ύπαρξη του ημερολογίου, γιατί της το θυμίζει κάθε μέρα ο δόκτωρ Νας, ένας νευρολόγος που ισχυρίζεται ότι την παρακολουθεί χωρίς να το ξέρει ο Μπεν.

Καθώς η Κριστίν γεμίζει τις σελίδες του ημερολογίου με όσα της συμβαίνουν κάθε μέρα αλλά και με κάποιες αναλαμπές από το παρελθόν της, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι στη ζωή της υπάρχουν κάποια αλλόκοτα κενά. Προσπαθώντας να κολλήσει τα σπασμένα κομμάτια και να βρει απαντήσεις, πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην αλήθεια – μια αλήθεια που θα αποδειχθεί τρομακτική μα και θανάσιμη.Ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ που θα κάνει τον αναγνώστη να αναρωτηθεί: Υπάρχουν πράγματα στη ζωή που είναι καλύτερο να μη θυμάσαι; Ποιος είσαι αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου; Πώς μπορείς να αγαπάς χωρίς μνήμη;


 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου