RSS

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΑΡΩΜΑΤΑ

Mikhail Nikolayevich Baryshnikov"

Ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ είναι Ρωσοαμερικάνος χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός.
Γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1948 στη Ρίγα της τότε ΕΣΣΔ και σημερινής Λετονίας ως Μιχαήλ Νικολάγιεβιτς Μπαρίσνικοφ. Ξεκίνησε τον χορό σε ηλικία 12 ετών και σπούδασε στην Ακαδημία Μπαλέτου Βαγκάνοβα.

Είχε γίνει ήδη αναγνωρίσιμος χορευτής στη χώρα του, ωστόσο ένιωθε ότι το μπαλέτο στην ΕΣΣΔ τον περιόριζε καλλιτεχνικά. Έτσι, κατά τη διάρκεια μίας περιοδείας των Μπολσόι στον Καναδά το 1974, ο Μπαρίσνικοφ δεν γύρισε ποτέ στη χώρα του. Την ίδια χρονιά, διέφυγε στις ΗΠΑ, όπου και ξεκίνησε η καριέρα του ως χορευτής και ως ηθοποιός. Αρχικά, φοίτησε στο American Ballet Theater και κατόπιν από το 1978 ως το 1979 στο New York City Ballet υπό την καθοδήγηση του Τζορτζ Μπαλανσίν.Τη δεκαετία του '80 επέστρεψε στο American Ballet Theater, όπου έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι το 1989. O Μπαρίσνικοφ ασχολήθηκε και με την υποκριτική και οι πιο γνωστές δουλειές του είναι η ταινία Η Κρίσιμη Καμπή του 1977 και ο ρόλος στην τηλεοπτική σειρά Sex and the City, όπου υποδύθηκε τον Αλεξάντερ Πετρόφσκι, τον σύντροφο της Κάρι Μπράντσοου (Σάρα Τζέσικα Πάρκερ). Από το 2005 λειτουργεί το Baryshnikov Arts Center, του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής. Το 2013 παρουσίασε μαζί με τον Γουίλεμ Νταφόε το έργο The Old Woman του Δανιήλ Χαρμς σε σκηνοθεσία Μπομπ Ουίλσον, το οποίο ανέβηκε και στην Αθήνα.

Εμφανίστηκε στα Μπαλέτα Κίροφ του Λένινγκραντ και από εκεί βρέθηκε στη Δύση, για να γίνει διάσημος και να αναγνωριστεί το ταλέντο του. Οι δυο του γονείς ήταν Ρώσοι και ξεκίνησε σπουδές μπαλέτου σε ηλικία εννέα ετών, ύστερα από παρότρυνση της μητέρας του – η οποία αυτοκτόνησε όταν ο Μίσα (έτσι τον φώναζαν συγγενείς και φίλοι) ήταν δώδεκα ετών. Στα 15 του μετεγράφηκε στην σχολή μπαλέτου Βαγκάνοβα, μετακομίζοντας στο Λένινγκραντ, όπου μαθήτευσε δίπλα στον θρυλικό δάσκαλο Αλεξάντερ Πούσκιν, μέντορα πολλών αστέρων των Μπαλέτων Κίροφ. Ο μεγάλος δάσκαλος και η γυναίκα του πήραν τον Μπαρίσνικοφ υπό την προστασία τους, φιλοξενώντας τον μάλιστα στο σπίτι τους, όπως είχαν κάνει νωρίτερα και για τον νεαρό Νουρέγεφ. Σύντομα η προτίμηση του Πούσκιν αποδείχτηκε εύλογη. Ο Μπαρίσνικοφ διακρίθηκε αμέσως και τα πρώτα κιόλας χρόνια του στη σχολή κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Varna. Τα νέα για το σπάνιο ταλέντο του νεαρού χορευτή, με την άψογη τεχνική και την εξαίσια σκηνική παρουσία ταξίδεψαν γρήγορα. Ένας κριτικός των «New York Times» ταξιδεύει ώς το Λένινγκραντ, παρακολουθεί ένα μάθημα του Πούσκιν και ανακηρύσσει τον Μπαρίσνικοφ «τον τελειότερο χορευτή που είδα ποτέ».
Ο Μίσα έφυγε από τη Ρωσία καθότι το Σοβιετικό καθεστώς τον δυσκόλευε και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν μονίμως στα πόδια του και μετακινήθηκε στον Καναδά όπου άρχισε να συνειδητοποιεί πόσο διαφορετική ήταν η ζωή μακριά από τη Ρωσία και το Κομμουνιστικό καθεστώς. Πλέον ζει και εργάζεται στη Δύση κι έχει γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο για το ταλέντο του ενώ σχετικά με το παρελθόν του, αποκαλεί τις παλιές ημέρες «εφιάλτη χωρίς τέλος».







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου