RSS

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΜΙΖΕΡΙ - ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑΙΝΙΑ

👣ΜΙΖΕΡΙ


Το Misery είναι αμερικανικό θρίλερ παραγωγής 1990 σε σκηνοθεσία Ρομπ Ράινερ. Το σενάριο έγραψε ο Γουίλιαμ Γκόλντμαν και είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ. Πρωταγωνιστούν οι Τζέιμς Κάαν και Κάθι Μπέιτς. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός διάσημου συγγραφέα, του Πολ Σέλντον, ο οποίος στο δρόμο για το σπίτι τρακάρει και τραυματίζεται σοβαρά. Θα σωθεί από τη νοσοκόμα και τη "νούμερο 1 θαυμάστριά του" Άννι Γουίλκς, η οποία τον πηγαίνει στο απομονωμένο σπίτι της.
Η Άννι αποδεικνύεται κάπως "ασταθής" και ο Πολ βρίσκεται σακατεμένος, ναρκωμένος και στο έλεός της.
Πως εμπνεύστηκε ο βασιλιάς την ιστορία:
Δεν πρόκειται για προσωπική εμπειρία του Κινγκ με τρελούς θαυμαστές του, αν αυτό σας είχε περάσει από το μυαλό. Εμπνεύστηκε το Μίζερι αφού είχε διαβάσει την ιστορία “Ο άντρας που αγαπούσε τον Ντίκενς”, του Ίβλιν Γουό, σε μια υπερατλαντική πτήση του προς το Λονδίνο, όταν τον πήρε ο ύπνος και είδε ένα όνειρο. “Η ιστορία του Γουό αφορούσε έναν άντρα στη Νότιο Αμερική, που κρατήθηκε φυλακισμένος από έναν Ινδιάνο που ερωτεύτηκε τις ιστορίες του Ντίκενς και ανάγκαζε τον άντρα να τους τις διαβάζει”, είπε. “Αναρωτήθηκα πώς θα ήταν αν ο ίδιος ο Ντίκενς κρατούνταν αιχμάλωτος”. Κι από αυτή τη σκέψη, προέκυψε το Μίζερι.
Το βιβλίο:
Η Μίζερι Τσάστεϊν ήταν νεκρή. Ο Πολ Σέλντον την είχε μόλις σκοτώσει και μάλιστα με απέραντη αγαλλίαση, ασκώντας το δικαίωμα του συγγραφέα που αποφασίζει κάποια στιγμή να δώσει τέλος σ’ ένα δημιούργημά του. Η δημοφιλής ηρωίδα των βιβλίων του τον είχε κάνει πλούσιο και διάσημο, αλλά ταυτόχρονα έπνιγε το συγγραφικό του ταλέντο κι έκανε τη δουλειά του να μοιάζει με αφόρητη αγγαρεία. Είχε βαρεθεί πια να καταστρώνει τις απίθανες περιπέτειές της.
Τώρα ήταν επιτέλους ελεύθερος ν’ ασχοληθεί με κάτι αληθινά ουσιαστικό, να γράψει αυτά που πάντα επιθυμούσε.
Όμως τότε ακριβώς του συνέβη το απρόβλεπτο: ένα αυτοκινητικό ατύχημα σ’ έναν ορεινό, χιονισμένο δρόμο του Κολοράντο. Ένα ατύχημα, που τον καθήλωσε με φρικτούς πόνους σ’ ένα άγνωστο κρεβάτι, όχι ενός νοσοκομείου, αλλά στο απομονωμένο πάνω στο βουνό σπίτι της Άννι Γουίλκς.
Για καλή του τύχη, η Άννι ήταν κάποτε νοσοκόμα και διέθετε άφθονα δυνατά παυσίπονα στο σπίτι της. Ταυτόχρονα όμως ήταν και φανατική αναγνώστρια των περιπετειών της Μίζερι. Κι όταν ανακάλυψε τι είχε κάνει ο Πολ στην αγαπημένη της ηρωίδα, θύμωσε πολύ. Μα πάρα πολύ…
 






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου