RSS

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΕΘΙΜΑ ΤΑΦΗΣ - ΚΡΙΤΙΚΗ

ΒΙΚΥ ΤΑΣΙΟΥ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

"Είπαν ότι πρέπει να πεθάνω.
Είπαν ότι έκλεψα την ανάσα άλλων ανθρώπων και τώρα πρέπει και αυτοί να κλέψουν τη δική μου".
Έτσι ξεκινά αυτό το αριστούργημα που μας μεταφέρει στην παγωμένη αγροτική Ισλανδία του 19ου αιώνα.
Το βιβλίο αυτό είναι μυθιστόρημα.
Βασίζεται όμως σε αληθινά γεγονότα και συγκεκριμένα στην ιστορία της Άγκνες Μάγκνουσντότιρ η οποία ήταν η τελευταία γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο στην Ισλανδία, και αποκεφαλίστηκε το 1830.

Η Hannah Kent εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία της Άγκνες και χρησιμοποιώντας τη φαντασία της έρχεται να μας παραδώσει ένα λογοτεχνικό διαμάντι το οποίο θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη.
Με βάση την έρευνα της από μελέτες, αρχεία ενοριών, τοπικές ιστορίες και δημοσιεύματα η συγγραφέας μάς παρουσιάζει την προσωπογραφία μιας γυναίκας η οποία κατηγορήθηκε για το φόνο δύο αντρών το 1828.
Ένα άκρως συγκινητικό μυθιστόρημα το οποίο αποτέλεσε εκδοτικό φαινόμενο και οι κριτικές του ήταν διθυραμβικές.
Η Άγκνες Μάγκνουσντότιρ καταδικάζεται σε θάνατο για τη συμμετοχή της στη βίαιη δολοφονία του εραστή της. Με απόφαση του Νομαρχιακού Επιτρόπου Μπγιορν Μπλόνταλ περνάει τους τελευταίους μήνες της ζωής της στο αγρόκτημα του Νομαρχιακού Υπαλλήλου Γιον Γιόνσον, στο ίδιο σπίτι με τη γυναίκα του και τις δυο τους κόρες. Τρομοκρατημένη από την παρουσία μιας φόνισσας η οικογένεια αποφεύγει κάθε επαφή με την Άγκνες. Μόνον ο Τότι, ο νεαρός ιεροδιάκονος εφημέριος, διορισμένος πνευματικός της, προσπαθεί να την στηρίξει και να την συντροφέψει ως το τέλος. Καθώς οι βδομάδες περνούν, η δύσκολη αγροτική ζωή αναγκάζει τα μέλη της οικογένειας να δουλέψουν πλάι πλάι με την Άγκνες. Η ιστορία της ξεδιπλώνεται σιγά σιγά και τόσο το ζευγάρι, όσο και οι δυο κόρες του, συνειδητοποιούν με φρίκη ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που νόμιζαν.
Η συγγραφέας χρησιμοποιώντας και τριτοπροσωπη αλλά και αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, όταν η ηρωίδα θέλει να περιγράψει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της, μας ξεδιπλώνει την ιστορία της τελευταίας γυναίκας που καταδικάστηκε σε θάνατο στην Ισλανδία.
Με γραφή λιτή και πολλές φορές λυρική γινόμαστε μάρτυρες της τραγικής ιστορίας της Άγκνες η οποία υπήρξε θύμα ενός σαθρού συστήματος αλλά και μιας παραφορης αγάπης.
Με την πένα της Hannah Kent μεταφερόμαστε στην Ισλανδία του δέκατου ένατου αιώνα και μαθαίνουμε πολλά πράγματα για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων εκείνη την περίοδο.
Μια τραγική ηρωίδα που λίγο πριν οδηγηθεί στο ικρίωμα με την βοήθεια ενός εφημερίου θα οδηγηθεί στην κάθαρση.
Οι δέκα τελευταίες σελίδες όπου γίνεται και η κορύφωση της τραγωδίας σίγουρα δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.
Τα δάκρυα θα βρέχουν τις σελίδες πριν ο δήμιος αφαιρέσει τη ζωή της Άγκνες.
Μία τραγική ανθρώπινη ιστορία, ένα συγκλονιστικό βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε όλοι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου