RSS

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ - ΚΡΙΤΙΚΗ

ELSA PAZOLIDOU
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Δανάη,Δόμνα, Αντιγόνη, Χριστίνα!
Τέσσερις γυναίκες με κοινό επάγγελμα, διαφορετική οικογενειακή κατάσταση και ηλικία,παίρνουν μέρος σε τμήμα ομαδικής θεραπείας.Η κάθε μία κουβαλά στο σακίδιο της πίκρες και χαρές,πόνο και δάκρυα, ουσιαστικά μία ζωή.Μια ζωή επιλεγμένη από τις ίδιες,χωρίς όμως να το έχουν συνειδητοποιήσει.

Ο μαέστρος αυτής της πολύφωνης χορωδίας είναι ο Ανδρέας Παπαδήμας,ένας επιστήμονας-θεραπευτής,που ο σκοπός του είναι να γράψει ένα βιβλίο συλλέγοντας υλικό από αυτές τις συνεδρίες.
Ο συμπαθής αυτός ψυχολόγος στοχεύει στο να ρίξει τις μάσκες τους,να διαλύσει τα όποια συννεφάκια,να ρίξει φως στις ζωές τους,στην ουσία να τις αφυπνίσει για να δουν κατάματα τον εαυτό τους και τελικά να αποφασίσουν αν θα αλλάξουν τα κακώς κείμενα τους.
Η αλλαγή αρχίζει και γίνεται ορατή, σχεδόν γρήγορα οσο αφορά την εξωτερική εμφάνιση,μικρο βηματακι, που όμως βοηθάει να ανοίξουν καποια μικρα παραθυρακια και να εισχωρήσει το φως του ήλιου.
Μέσα σ αυτήν την ομάδα,αποκαλύπτονται τα μυστικά τους,η καθημερινότητα τους και τα πρόσωπα που την περιβάλλουν, οι σκέψεις και οι ενοχές τους,ώσπου καταλήγουν σε αρκετές αναθεωρήσεις των απόψεων τους για την αγάπη,τον έρωτα και ότι λέγεται ζωή.
Προκαλούν λοιπόν οι ίδιες τον εαυτό τους να αντικρύσουν την πραγματικότητα τους, κι αν όχι,να την αλλάξουν. Βάζουν ένα στοίχημα ζωής και παλεύουν με το μυαλό και την καρδιά τους για να βγουν νικήτριες.
Γίνονται μία παρέα, ανταλλάσσου
ν απόψεις και ιδέες, φανερώνονται η μία στην άλλη μεσα-εξω,με οδηγό τον Ανδρέα. Έναν άνθρωπο πονεμένο και ταλαιπωρημένο στα πρώτα χρόνια της ζωής του, που κατάφερε και τα νίκησε.
Ξεκλειδωνει τα καλά κλειδωμένα συρτάρια των τεσσάρων φίλων του πλέον,αλλά αυτή η αλλαγή χτυπάει και την δική του πόρτα. Ερωτεύεται και ατενίζει το μέλλον με αισιόδοξη ματιά.
Ξεφορτώνεται το παρελθόν μαθαίνοντας την αλήθεια για όποιες απορίες είχε και ο στόχος του πια γίνεται αυτοσκοπός.
Το βιβλίο αυτό ξεκινά σιγανα,συστήνοντας μας τις ηρωίδες του και δεν μπορούσα να φανταστώ την εξέλιξη του.
Αστείοι διάλογοι με ευρηματικό χιούμορ αλλά και συγκινητικές έως δραματικές σκηνές. Καταιγιστικός ο ρυθμός, έντονη κινητικότητα σε όλες τις ιστορίες αλλά και έντονα συναισθήματα που σε απογειώνουν και σε οδηγούν σε κλειστές πτυχές της ζωής σου.
Η συγγραφέας με ξάφνιασε ευχάριστα, πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της,με την απλή αλλά περιεκτική γραφή της,αλλά και με τις ανατροπές των τεσσάρων αυτών ζωών,γιατί μόνο για μυθοπλασία δεν πρόκειται.
Μίλησε για μένα,για σένα,για όλους μας!
Ένα βιβλίο με μηνύματα που μας ξυπνάει από τον λήθαργο που ενδεχομένως να έχουμε πέσει.
Μπράβο!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου