RSS

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΟΙ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ

"Η μοναξιά έχει την δική της πυξίδα"

Υγρές μέρες, μελαγχολικές νύχτες, απομόνωση, μέσα σε μια ιστορία που υμνεί την φύση, την διαφορετικότητα αλλά και τον έρωτα που μας συνταράσσει και έρχεται να μας γεννήσει πρωτόγνωρα και έντονα συναισθήματα κόντρα στη λογική.
Ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα, ωδή στην μοναξιά με έναν τρόπο όμως σπαρακτικό που σου ξεσκίζει τα σωθικά.

Στο συγγραφικό της ντεμπούτο η Ντέλια Όουενς εξιστορεί τα παιδικά χρόνια αλλά και το ταξίδι προς την ενηλικίωση ενός νεαρού κοριτσιού που εγκαταλείφθηκε στους βάλτους της Νότιας Καρολίνας από την οικογένειά της προσπαθώντας να επιβιώσει μόνη της σε έναν αφιλόξενο κόσμο που δεν μπορεί να δεχτεί το διαφορετικό, αντιμετωπίζοντας με τον πιο σκληρό αλλά και με το πιο άδικο τρόπο τους πραγματικά αδύναμους.

Ανάμεσα σε βάλτους και ερωδιούς, ανάμεσα στις καραβίδες που αρχίζουν να τραγουδούν, εκεί που η αλμυρή αχλή του υγροβιότοπου μπλέκεται με εκείνη του ωκεανού η συγγραφέας υφαίνει μια πανέμορφη αλλά και επώδυνη ιστορία για την εγκατάλειψη και την απόρριψη.
Μια ιστορία αγνότητας κόντρα στη σκληρή πραγματικότητα .
Βαθιά συγκινητικό και ανθρώπινο με νότες λυρισμού ,μέσα από την τέλεια εκφραστική αφήγηση καταθέτει την προσωπική ιστορία της Κάια και παρασύρει των αναγνώστη να γευτεί με όλες τους τις αισθήσεις την ομορφιά της άγριας φύσης αλλά και να κοιτάξει κατάματα τα ζωώδη ανθρώπινα ένστικτα.

Η προσωπική ιστορία της πιτσιρίκας του Βάλτου,απόκληρη μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει με ρατσισμό οτιδήποτε διαφορετικό ,εγκαταλείφθηκε από την οικογένειά της και κατάφερε να επιβιώσει μόνη της ανάμεσα στη σκληρή φύση και τους αδίστακτους ανθρώπους, με μοναδική συντροφιά τους γλάρους, την βάρκα της, την άμμο και την αλμύρα είναι από εκείνα τα μυθιστορήματα που δεν θα ξεχαστούν εύκολα.

Μέσα από αυτή την συγκινητική ιστορία η συγγραφέας του βιβλίου μας γεμίζει εικόνες και μυρωδιές και διαποτίζει το βιβλίο με άρωμα μυστηρίου ξεκινώντας με ένα έγκλημα που επιζητά λύση και αποφορτίζει με τον τρόπο αυτό τον αναγνώστη από τις συναισθηματικές εκρήξεις που του προκαλεί η ιστορία της ηρωίδας.
Το βιβλίο χωρίζεται άτυπα σε τρία μέρη και αφορά την ενηλικίωση της κεντρικής ηρωίδας,την μοναξιά που την ακολουθεί σε κάθε της βήμα, την απόρριψη που βιώνει από όλους και μετέπειτα την εξιχνίαση του εγκλήματος αλλά και την δίκη που ακολουθεί.

Μπορεί το βιβλίο να αδικείται από το εξώφυλλο του αλλά πραγματικά πρόκειται για μία συνταρακτική ιστορία που θα σας σαρώσει με τα συναισθήματα που θα σας γεμίσει, θα σας προβληματίσει ,θα σας διδάξει την αγάπη για τη φύση και για όλα τα πλάσματα της και θα σας κάνει να υποκλιθείτε στο μεγαλείο της αλλά ταυτόχρονα θα σας πνίξει συναισθηματικά αναφορικά με τις αδικίες της ζωής .
Θα μας μιλήσει για όλους αυτούς τους μικρούς θανάτους που βιώνουμε όλοι στην προσωπική μας ζωή.
Την απόρριψη, την εγκατάλειψη, την απώλεια αλλά και τον έρωτα που πληγώνει και θερίζει τα πάντα στο πέρασμά του.

Υγρό και μελαγχολικό , επώδυνα συγκινητικό αυτό το βιβλίο αξίζει την προσοχή σας.

Βαθμολογία: 9.5/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου