RSS

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Ο γνωστός και αγαπημένος μας παραμυθάς επιστρέφει και για μια ακόμη φορά μας αποδεικνύει πόσο πολύ αγαπάει τα παιδιά , κάνοντας τα ξανά κεντρικούς ήρωες στο νέο του βιβλίο.
Η αγνότητα της ψυχής τους,η ανεπιτήδευτη αγάπη τους αλλά και η εσωτερική τους δύναμη εμπνέουν τον βασιλιά και μας καθοδηγούν στο Ινστιτούτο, σε έναν χώρο τρομακτικό όπου η απάνθρωπη μεταχείριση των μικρών παιδιών θα ξεθάψει από τη λήθη τις μνήμες από το Άουσβιτς.

Ο παλιός καλός King επιστρέφει δριμύτερος με μια τρομακτική ιστορία που κρύβει στα σπλάχνα της το απόλυτο κακό.
Μια ιστορία παιδικής κακοποίησης και διαφθοράς που αποτελεί την τοιχογραφία της σύγχρονης Αμερικής.

Με ένα μυθιστόρημα χείμαρρος και με σαφείς υπαινιγμούς κατά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ σταδιακά και σελίδα την σελίδα παρουσιάζει μέσα από την κεντρική ιδέα του την συλλογική συνείδηση,το σαθρό πολιτικό σύστημα αλλά και την ομαδική σκέψη.

Σε ένα ήσυχο προάστιο της Μινεάπολις άγνωστοι εισβάλλουν στο σπίτι της οικογένειας Έλις και αφού δολοφονούν βάναυσα τους γονείς του 12χρονου αγοριού, τον απαγάγουν.
Ο μικρός μας ήρωας που είναι και ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου και μεγάλο μέρος της αφήγησης στηρίζεται πάνω σε αυτόν ,ξυπνάει στο Ινστιτούτο και σύντομα αντιλαμβάνεται ότι έξω από τη δική του πόρτα υπάρχουν και άλλες πόρτες πίσω από τις οποίες κρατούνται παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες όπως η τηλεπάθεια και η τηλεκίνηση

Περπατώντας στα γνωστά και ασφαλή μονοπάτια ξετυλίγει δύο παράλληλες ιστορίες που τέμνονται μέχρι να ενωθούν για τη σταδιακή και τελική μάχη των δύο αιωνίων αντιπάλων, του καλού με το κακό.

Σε ένα ίδρυμα βαμμένο με το αίμα της αθωότητας , παιδιά βασανίζονται βάναυσα σε μία σειρά πειραμάτων για να βελτιώσουν τα υπερφυσικά τους χαρίσματα και να ριχτούν στη μάχη.
Μία σκληρή ιστορία που χτίζεται μαεστρικά και με ιδιαίτερη προσοχή μέσα από μία ιλιγγιώδη και δαιδαλώδη πλοκή με δυναμικούς και πολυδιάστατους χαρακτήρες .

Στα δάση του Μέιν ο βασιλιάς ζωγραφίζει έναν κόσμο ανείπωτα σκληρό, όπου παιδικές αθώες ψυχές γίνονται έρμαια για να εξυπηρετήσουν έναν συγκεκριμένο σκοπό, προσπαθώντας μέσα από αυτό το βιβλίο να κατακεραυνώσει το σάπιο πολιτικό σύστημα και τις απάνθρωπες πράξεις του που δεν διστάζει να θυσιάσει ακόμα και τους πιο αδύναμους εξυπηρετώντας τα δικά του συμφέροντα.
Μέσα σε μία υποβλητική, κλειστοφοβική και αγχωτική ατμόσφαιρα οι μικροί ήρωες προσπαθούν να επιβιώσουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους ψάχνοντας απεγνωσμένα τρόπο για να ξεφύγουν.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ξερνά τις φρικαλεότητες του πολιτικού συστήματος, τη δύναμη που κρύβουν στα χέρια τους οι ισχυροί του πλανήτη, βάφοντας τα χέρια τους με αθώο ανθρώπινο αίμα.
Μια δραματική ιστορία που προκαλεί ρίγη, δάκρυα, πόνο αλλά και έντονο προβληματισμό.
Η προσέγγιση του συγγραφέα στην τελική αναμέτρηση των ενηλίκων και των παιδιών γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή ,δείχνοντας την μαεστρία του να οδηγεί τον αναγνώστη στη λύτρωση και την κάθαρση.
Η συμπόνια του , η αγάπη του αλλά και η ιδιαίτερη αδυναμία που τρέφει στα μικρά παιδιά γίνεται η αφορμή για ένα βιβλίο κόλαφος που θα συνταράξει τον αναγνώστη μέσα από τις φρικτές αλήθειες του για την απανθρωπιά ,τη σκληρότητα αλλά και την επικείμενη απειλή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου