RSS

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΧΑΜΕΝΟΣ

Το Μάρτιο του 2019 η Jane Harper συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με την Ξηρασία και αποθεώνεται από  κριτικούς και αναγνώστες.
Το συγγραφικό της ντεμπούτο αποτελεί έκπληξη και ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς το οποίο μεταφράζεται σε πάρα πολλές χώρες λαμβάνοντας  διθυραμβικές κριτικές.

Λίγους μήνες αργότερα επιστρέφει με την Άγρια Φύση υπενθυμίζοντας σε όλους την συγγραφική της δεινότητα και την ταλαντούχα πένα της η οποία μεταφέρει για ακόμα μία φορά τους αναγνώστες στην μακρινή Αυστραλία μέσα από παραστατικές και ολοζώντανες περιγραφές.
Ο Άρον Φαλκ γίνεται ένας από τους αγαπημένους μας ήρωες οδηγώντας μας κάθε φορά στην εξιχνίαση του εγκλήματος.

Αυτή τη χρονιά η Harper κουβαλώντας στις πλάτες της την επιτυχία της ξηρασίας η οποία βρίσκεται προ των πυλών για να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη επιστρέφει με ένα διαφορετικό βιβλίο, ρισκάροντας να ανατρέψει όλα όσα έχτισε μέχρι στιγμής.
Αφήνοντας τον αγαπημένο μας Άρον να ξεκουράζεται κάπου στην σκιά της ενδοχώρας της Αυστραλίας αυτή τη φορά επιλέγει να περπατήσει σε διαφορετικά μονοπάτια που δεν οδηγούν στην αστυνομική λογοτεχνία αλλά αγγίζουν τα όρια του ψυχολογικού θρίλερ και βυθίζουν τον αναγνώστη σε μία ιστορία οικογενειακού δράματος το οποίο εξελίσσεται σε ένα άγριο, επικίνδυνο και αφιλόξενο τοπίο με φόντο τον καυτό ήλιο, τα άγρια κόκκινα βράχια και την απέραντη έρημο.

Ένας θάνατος ανοίγει πάλι την αυλαία σε ένα ανατριχιαστικό σκηνικό , όπου οι θρύλοι στοιχειώνουν τις αχανείς εκτάσεις της ερήμου και εμείς με κομμένη την ανάσα και με τη θερμοκρασία του σώματός μας να αγγίζει αυτή του θερμομέτρου της ερήμου παρακολουθούμε να ξετυλίγεται η ιστορία τριών αδερφών , το παρελθόν τους,η ζωή της οικογένειάς τους,των συνεργατών τους αλλά και η ζωή μιας ολόκληρης κοινότητας κάτω από τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης περιγράφοντας τις δυσκολίες αλλά και την καθημερινότητα μιας αγροτικής κοινωνίας.

Δύο αδέρφια ο Νέιθαν και ο Μπάμπ συναντιούνται στις αχανείς εκτάσεις των κτημάτων τους που συνορεύουν, κάτω από τον καυτό ήλιο του Κουίνσλαντ εκεί όπου κείτεται νεκρός ο τρίτος αδερφός τους, δίπλα από ένα μνημείο στην μέση του πουθενά και με το αυτοκίνητό του πολλά χιλιόμετρα μακριά.
Αυτοκτονία ,ατύχημα ή δολοφονία;Ο καυτός ήλιος ήταν ο δολοφόνος ή κάποιο ανθρώπινο χέρι αφαίρεσε μια ζωή;
Οι ζωές των τριών αδερφών ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας με απίστευτη μαεστρία.
Τα ψέματα σκορπούν στον άνεμο.
Η υποκρισία λιώνει κάτω από τις καυτές ακτίνες του ήλιου.
Και η σκιά του τάφου του κτηνοτρόφου κρύβει την μοναξιά, την θλίψη αλλά και τη λύτρωση.

Η έρευνα πλέον για το θάνατο του τρίτου αδελφού είναι οικογενειακή υπόθεση γυρνώντας τον αναγνώστη αλλά και τις μνήμες των ηρώων πίσω στο παρελθόν και σε όλα όσα οδήγησαν στο θάνατο, στην απομόνωση και στην απελπισία .
Με τη Jane Harper στο τιμόνι και με τη Xίλντα Παπαδημητρίου συνοδηγό σε μία εξαιρετική μετάφραση μεταφερόμαστε στις απέραντες εκτάσεις της Αυστραλίας ερευνώντας τα μυστικά μιας οικογένειας τα οποία ξεθάβονται σταδιακά μέσα από την καυτή άμμο και κάνοντας τον αναγνώστη να καρδιοχτυπά και να ιδρώνει για την πορεία και την εξέλιξη αυτής της ατμοσφαιρικής και σκοτεινής ιστορίας οδηγώντας τις υποψίες μας κάθε φόρα και σε διαφορετικό μονοπάτι.Αγωνία,μυστήριο,ένταση καίνε σαν φωτιά τον αναγνώστη.Τα συναισθήματα που βιώνει τον κάνουν κριτή και δικαστή.

Με κάθε βιβλίο της η Harper αποδεικνύει πόσο δεξιοτέχνης συγγραφέας είναι.
Με την ξηρασία με συγκλόνισε.
Με την άγρια φύση με συντάραξε.
Ο Χαμένος ήρθε να μου αποδείξει ότι κάθε φορά με το μαγικό της ραβδί με μαγεύει και με μεταφέρει σε τοπία άγονα, αχαρτογράφητα, ,άγνωστα μέσα από ολοζώντανες περιγραφές , συγκλονιστικούς διαλόγους και άρτια ψυχογραφημένους ήρωες που δεν γυρεύουν να τους δικαιολογήσεις αλλά να κατανοήσεις τις πράξεις τους.Να ασπαστείς τα αισθήματά τους και να βιώσεις τον πόνο τους.
Σε αυτό το βιβλίο με έκανε να κλάψω.
Για τις χαμένες ευκαιρίες.
Για τις χαμένες αγάπες.
Για τη μοναξιά, για την απελπισία.

Η καυτή  άμμος μπήκε στα ρουθούνια μου, την ένοιωσα να κολλά στο δέρμα μου.
Ο φόβος της απομόνωσης ζωγραφίστηκε στο πετσί μου.
Ο καυτός ήλιος θάμπωσε το βλέμμα μου.
Η βαριά αγροτική ζωή και οι δυσκολίες της πόνεσαν τα χέρια μου.
Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τις περιγραφές της που ζωντανεύουν και μετουσιώνονται σε έναν πίνακα αυτή τη φορά εχθρικό ,ξένο, αφιλόξενο αλλά πολύ πιο όμορφο από τους δύο προγενέστερους κατά την προσωπική μου άποψη.Μπορεί να μην διαθέτει το νεύρο και την τρομακτική αγωνία που είχαν τα δύο προηγούμενα βιβλία ,αλλά η ιστορία σε παρασύρει στην δύνη των ανθρώπινων αδυναμιών και την καθημερινή πάλη για την ζωή κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες επιβίωσης εκεί που τα στοιχεία της φύσης αντιμάχονται με τα ανθρώπινα όρια.

Οι οικογενειακοί δεσμοί,οι ανθρώπινες σχέσεις, τα καλά κρυμμένα μυστικά , το φρικτό παρελθόν μιας οικογένειας ζωντανεύει δίπλα στους αμμόλοφους και στους κόκκινους βράχους.
Η Harper είναι ένας απίστευτος αφηγητής.
Μία από τις πιο ταλαντούχες πένες.
Οι ιστορίες της έχουν τη δύναμη να σε μεταφέρουν στην καρδιά της Αυστραλίας και να γνωρίσεις κάθε σπιθαμή της.Να γευτείς τις ομορφιές της ,να αναπνεύσεις τον αέρα της και να περπατήσεις σε αυτή τη γή που θα σε οδηγήσει σε μια χορταστική αναγνωστική απόλαυση.Μια ανεμοθύελλα συναισθημάτων.
Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία.
Μία ατμοσφαιρική ανάγνωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου