RSS

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΤΟ ΘΑΥΜΑ


"Δεν υπάρχουν θαύματα πίσω από μια βασανισμένη ψυχή.
Υπάρχει η ανάγκη να λυτρωθεί".

Μέσα του 19ου αιώνα ,σ' ένα μικρό Ιρλανδικό χωριό ένα εντεκάχρονο κορίτσι επιβιώνει επί τέσσερις μήνες χωρίς φαγητό.
Θαύμα , απάτη ή ιατρικό φαινόμενο;
Η Emma Donoghue μετά από το παγκόσμιο best seller "Το Δωμάτιο" επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα εποχής εμπνευσμένο από τις πενήντα ιστορίες των λεγόμενων "Νηστευτριών" , για τις οποίες έλεγαν ότι μπορούσαν να περάσουν μεγάλες περιόδους χωρίς τροφή μεταξύ του 16ου και του 20ου αιώνα.Όρισμένες επικαλούνταν θρησκευτικούς λόγους .Αυτές οι γυναίκες υποβάλλονταν σε παρακολούθηση επί εβδομάδες.Φυλακίζονταν ,νοσηλεύονταν ή τους χορηγούνταν τροφή διά της βίας.

Θρίλερ
Ατμοσφαιρικό
Υπερβατικό
Μοναδικό
Απόκοσμο

Η συγγραφέας του βιβλίου μέσα από την μυθοπλασία υφαίνει με μοναδικό τρόπο μια γοτθική ιστορία με γλαφυρές περιγραφές και εξερευνά με τόλμη την πίστη, αναβιώνοντας τα ήθη και τις παραδόσεις της εποχής.

Η ιστορία μας ξεκινά μία βροχερή μέρα, λίγο μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο, με την άφιξη μιας Αγγλίδας νοσοκόμας στο μικρό χωριό η οποία προσλαμβάνεται από μια επιτροπή για να παρακολουθήσει το μικρό παιδί.
Ένας δημοσιογράφος φτάνει από το Δουβλίνο για να καλύψει το γεγονός.
Μαζί θα προσπαθήσουν να επιστρατεύσουν τη λογική, για να πολεμήσουν τις προκαταλήψεις αλλά και τις δεισιδαιμονίες μιας ολόκληρης κοινότητας για φτάσουν στην αλήθεια καθώς το παιδί αρχίζει σιγά-σιγά να φθίνει.

Βήμα-βήμα η συγγραφέας του βιβλίου χτίζει ένα ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ μέσα από έντονες περιγραφές και με κλιμακούμενη ένταση και πλοκή , αναλύοντας και αναβιώνοντας κοινωνικά θέματα μιας ολόκληρης εποχής, χαρτογραφώντας τις συνέπειες του δογματισμού και της χειραγώγησης αλλά και την ανάγκη ενός λαού να πιστέψει στα θαύματα.

Λογική και πίστη θρησκοληψία και ορθολογισμός ,θρησκευτική υστερία και επιστήμη αντιμάχονται σε ένα χωριό βουτηγμένο στη λάσπη, στις κακουχίες αλλά και στη φτώχεια που αποζητά μία σανίδα σωτηρίας για να κρατηθεί μετά από τον μεγάλο λοιμό.

Η αλήθεια είναι ότι όταν διαβάζεις τέτοια βιβλία τα οποία έχουν να κάνουν με την πίστη και τα θαύματα πρέπει να το κάνεις με ανοιχτό μυαλό.Δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές οι σκέψεις της κεντρικής ηρωίδας με ενόχλησαν λιγάκι αλλά ίσως η συγγραφέας μέσα από τις έντονες περιγραφές αλλά και του καυστικούς διαλόγους θέλησε να δείξει την έντονη αντιπαράθεση και διαμάχη μεταξύ των Άγγλων και Ιρλανδών καθολικών οι οποίοι ήταν προσηλωμένοι στη θρησκεία τους με τρόπο βέβαια φανατικό , θέτοντας πολλές φορές ζωές σε κίνδυνο στο όνομα της θρησκείας αλλά και του κέρδους.
Η πρώτη μου επαφή με την πένα της Donaghue με άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις με αυτή την συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη ιστορία που με την υποβλητική της ατμόσφαιρα συνδυασμένη με τα τοπία της Ιρλανδίας αλλά και με την έντονη σχέση που εξελίχθηκε μεταξύ του δύο κεντρικών ηρωίδων , μελάτα σε βάθος τα όρια της ανθρώπινη πίστης .

Ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα με δυνατή πλοκή ,ψυχογράφημα μια ολόκληρης εποχής που μαστίζονταν από την πείνα αλλά και την θρησκοληψία .Η Donaghue κατορθώνει να καθηλώσει τον αναγνώστη με τις περιγραφές των εθίμων ,την καθημερινότητα εκείνης της περιόδου θέτοντας τολμηρούς προβληματισμούς για το που είμαστε ικανοί και τι μπορούμε να θυσιάσουμε για να αποδείξουμε την πίστη μας.Με ένα αόρατο μυστήριο να πλανάται πάνω από την ιστορία ο αναγνώστης με κομμένη την ανάσα βιώνει μια μελοδραματική ιστορία πίστης ,ελπίδας ,αγάπης αλλά και φανατισμού.

Ένα συγκινητικό και ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που θα μας μεταφέρει στην Ιρλανδική ενδοχώρα στα μέσα του 19ου αιώνα την ώρα που η πίστη αλλά και η λογική δοκιμάζονται μπροστά στο θαύμα της ανθρώπινης φύσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου