RSS

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ ΝΕΦΕΛΗΣ


Γράφει ο Γιάννης Θεοχάρης
 
Ο Γιάννης και η Ματίνα ένα νεαρό ζευγάρι, είναι πέντε χρόνια μαζί και δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί.Ο κόσμος όμως επειδή είναι κακός, άρχισε και έλεγε διάφορα.
Η Ματίνα για να κλείσει τα στόματα των περίεργων που σκαρώνανε διάφορα σενάρια για τη μεταξύ τους σχέση, αποφάσισε να κάνει κάτι που φαινόταν εντελώς παράλογο!
Ο Γιάννης ήταν αντίθετος,μα δεν μπορούσε να αντισταθεί στην ισχυρογνωμοσύνη της συζύγου του.Το δίχρονο κοριτσάκι που βρέθηκε στο δρόμο τους,το ονόμασαν Νεφέλη.Ήταν πολύ έξυπνο και είχε αναμφισβήτητο ταλέντο στη ζωγραφική.
Στα χρώματα και στα πινέλα ξεσπούσε η μικρή, προσπαθώντας να κρύψει τις πληγές που υπήρχαν μέσα της.
Τα χρόνια περνούσαν,η Νεφέλη μεγάλωνε και νέα πρόσωπα μπήκαν στη ζωή της.Πρόσωπα που της έδωσαν αγάπη, καθώς και κάποια που την πρόδωσαν.
Η Νεφέλη πάντα είχε για παρηγοριά της τη ζωγραφική.Αποτύπωνε αυτά που έβλεπε και την συγκινούσαν.
Μα η ζωή,που είναι πάντα απρόβλεπτη, είχε αποφασίσει να κάνει άλλα σχέδια στον καμβά της Νεφέλης...
Πάνω κάτω καταλαβαίνετε το περιεχόμενο του συγκεκριμένου βιβλίου.Μιά ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα (όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο),με συγκίνηση και πόνο κυρίως.Σε κάποια σημεία οι ήρωες καταφέρνουν να στηριχτούν στα πόδια τους,σε κάποια άλλα όμως ξαναπέφτουν.
Η ιστορία διαδραματίζεται από το 1996 μέχρι το 2013.Το βιβλίο παρουσιάζει σε μικρά κεφάλαια τι γίνεται στη ζωή της Νεφέλης (και όχι μόνο).Ο συγγραφέας στέκεται κυρίως σε τέσσερις συγκεκριμένες ημερομηνίες (1996,2004,2011,2013)και μας παρουσιάζει τα τεκταινόμενα.
Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσα από αυτά που διάβασα είναι πραγματικά γεγονότα και πόσα είναι φανταστικά,αυτό που μπορώ να πω είναι πως σε γενικές γραμμές το βιβλίο μου άρεσε.Αλλά διέκρινα και κάποια κομμάτια που με ενόχλησαν.
Είναι αρκετά φλύαρο! Πολλές περιγραφές και λεπτομέρειες που(κατά τη γνώμη μου),δε χρειάζονται.
Έχει πολλές ερωτικές σκηνές!Σε ένα βιβλίο κοινωνικού περιεχομένου δε στέκεσαι στις σαρκικές απολαύσεις, αλλά στο πως θα καταφέρεις να συγκινήσεις τον αναγνώστη,να τον κάνεις να βρίσει,να θυμώσει με αυτά που περνάει ο ήρωας.Στο κοινωνικού περιεχομένου βιβλίο φροντίζεις να "ερεθίσεις" εσωτερικά τον αναγνώστη.Για τον ερωτικό ερεθισμό, υπάρχουν άλλου είδους βιβλία.
Επίσης,η Νεφέλη παρουσιάζεται ως "πανέμορφη" η οποία προκαλεί τον πανικό σε όλα τα αρσενικά.Τα αρσενικά που είναι δίπλα της είναι και αυτά "πανέμορφα" με "αγαλματένια" σώματα!Όλα αυτά έχουν χιλιοειπωθεί και είναι τόσο μα τόσο κλισέ που θυμίζουν κακές στιγμές της λογοτεχνίας.Λίγος ρεαλισμός στην παρουσίαση των ηρώων, ήταν προτιμότερος.Η "τέλεια"(σε εξωτερικό κάλος) Νεφέλη, προσελκύει τα "τέλεια" αρσενικά! Υπερβολικό!
Έχω όλα τα βιβλία του Σπύρου Πετρουλάκη και χαίρομαι που κάθε χρόνο γίνεται καλύτερος.Βρίσκει άλλα σενάρια να πλάσει στο μυαλό του και να μας τα παρουσιάσει.Ο γραπτός του λόγος γίνεται πιο περιεκτικός και πλούσιος και αυτό μόνο ως πρόοδος μπορεί να χαρακτηριστεί.
"Το παράθυρο της Νεφέλης",ήταν το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφόρησε, οπότε κάποιες αδυναμίες λογικό ήταν να υπήρχαν.
Διαβάζοντας και τα επόμενα έργα του όμως,χαίρομαι που διακρίνω την εξέλιξή του.Πλουτίζει το λεξιλόγιό του, βρίσκει νέες ιστορίες (και διαφορετικές),να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον και πιστεύω πως έχει αρκετό μέλλον ακόμα στη σύγχρονη λογοτεχνία.
Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να ήταν καλύτερο,αν έλειπαν τα σημεία που ανέφερα.Κατά τ' άλλα μου πέρασε και τον θυμό για κάποιες ατυχίες που βρήκαν την πρωταγωνίστρια,και τη συγκίνηση.
Κάποιες αστείες ατάκες με κάνανε να χαμογελάσω και να αποφορτιστώ λίγο από το βαρύ κλίμα που υπήρχε.
Άνθρωποι που πέρασαν πολλά,που αντιμετώπισαν κινδύνους πραγματικούς και είδαν τη ζωή τους να αλλάζει.Άνθρωποι που πάλεψαν εσωτερικά,που μάτωσαν και χαμογέλασαν.Μαθήματα ζωής που τα πληρώσανε ακριβά...
(Κυκλοφορία: Σεπτέμβριος 2014
Σελίδες:483)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου